Beveiliging Betuwelijn nog steeds niet goed geregeld

 

De beveiliging van de Betuweroute is nog steeds niet goed geregeld. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil dat de gemeenten langs de goederenspoorlijn een deel van de beveiliging op zich blijven nemen. Het gaat om de controle van de bovendraden in geval van een calamiteit. Dat melden diverse GPD-media zaterdag 15 maart 2009.
Lokale brandweerkorpsen voerden die taak uit in afwachting van een definitieve oplossing door de minister.

Die heeft laten weten een speciale organisatie voor deze taak te duur te vinden. Eurlings vindt dat de lokale brandweer dat beter en goedkoper kan.

"Daar praten we dan anderhalf jaar over", zegt burgemeester Henk Zomerdijk van Duiven. "De gemeenten langs de Betuweroute zijn daar behoorlijk ge´rriteerd over."
Eind 2007 moest Eurlings al z'n toevlucht zoeken tot een noodoplossing. Zomerdijk: "De minister heeft de opleiding en de aanschaf van de spanningtesters betaald. Dat zou tot 1 mei 2009 duren.

Nu is het vijf voor twaalf en blijkt er niks te zijn geregeld." Volgens Zomerdijk zijn de gemeenten langs de Betuweroute niet ongenegen het 'elektrisch veiligstellen' van het spoor over te nemen.

"Maar dan moet er een piketdienst opgezet worden en moeten er mensen beschikbaar zijn. Dat is wel te doen als de minister dat goed regelt en betaalt. Bovendien vinden wij dat hij verantwoordelijk blijft."

Ook willen de gemeenten dat de minister een oplossing bedenkt waardoor grote hoeveelheden brandbare vloeistof na een ongeval snel afgevoerd worden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil niet reageren. "We komen er uit, maar niet via de media."


 

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.