Bovenleiding in brandweerkazerne

 

ZWOLLE - De brandweer van Zwolle beschikt sinds 15 mei over een eigen spoor-oefenlocatie. In de kazerne aan de Marsweg is een 'spoorbaan' van enkele meters neergelegd waarop de brandweer met speciale apparatuur kan testen of de spanning van de bovenleiding af is. Zover bekend is dit de eerste en tot nu toe enige oefenlocatie in den lande waar dit onderdeel van calamiteitenbestrijding op het spoor geoefend kan worden.

 

De rails en een viertal betonnen onderliggers zijn een schenking van Prorail. De spoorbeheerder was bijzonder verrast door de vraag van Jos Stappenbelt, co÷rdinator van de brandweer-opleidingen in Zwolle, om een stukje spoorbaan in de kazerne te krijgen. Maar er kon aan voldaan worden.

Stappenbelt legt uit waarom het stukje spoor zo belangrijk is. "We hebben in Zwolle te maken met veel spoorbanen. Als er zich een calamiteit voordoet volgen zowel de brandweer als Prorail een bepaalde procedure. Onderdeel daarvan is dat de stroom van de bovenleiding af moet voordat we hulp kunnen verlenen of kunnen gaan blussen. Als het signaal komt dat de spanning is afgesloten moeten we dat eerst testen. Je moet immers zekerheid hebben, ook over eventuele restspanning. Op de oefenlocatie die we nu in huis hebben kunnen we deze procedure die in brandweer-jargon de naam 'ruim uitschakelen' heeft gekregen, oefenen."

Brandweer en Prorail hebben al eerder samen oefeningen gedaan, maar moesten dan steeds een plekje op een echte spoorbaan zoeken. De nieuwe oefenlocatie biedt de mogelijkheid om de oefeningen te intensiveren. Overigens zijn beide organisaties van plan om de rampenbestrijding op het spoor als geheel verder samen te ontwikkelen.
 

 

Speciaal voor de brandweer welke 25 kV bovenleiding in hun gebied hebben is een speciale opleiding klik hier

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.