Ricardo Rail controleert de stroomafnemers in Schotland


Ricardo Rail heeft de uitrol voltooid van PanMon, een systeem voor het bewaken van de toestand van stroomafnemers, op geselecteerde locaties op het hoofdspoorwegnetwerk van Schotland.

De units zijn geïnstalleerd op enkele van de drukste routes van Schotland, waaronder de oost- en westkustlijnen, Edinburgh-Glasgow, North Clyde en Stranraer.

De camera's werken met een gemiddelde nauwkeurigheid van meer dan 99,5% op elke locatie en scannen elke maand 50.000 stroomafnemers.

Gezamenlijk maken ze minstens één keer per dag beelden van elke afzonderlijke stroomafnemer die op de routes rijdt waar PanMon de wacht houdt.

In 2019 gaf Network Rail Scotland Ricardo de opdracht om PanMon op gerichte locaties in zijn netwerk te installeren als onderdeel van een streven om het gebruik van voorspellende

onderhoudsmethoden in de dagelijkse operaties te vergroten.

De Britse spoorwegen ervaren gemiddeld één incident per maand in de bovenleiding, waarbij de kosten van elk incident worden geschat op ongeveer  1 miljoen en aanzienlijk meer op

hoogfrequente routes of belangrijke kruispunten.

Een van de belangrijkste oorzaken van incidenten zijn defecte pantografen op het netwerk. Een beschadigde stroomafnemer - met name een aangetaste contactstrip

het koolstofoppervlak dat wordt aangesloten op de draad om elektrische stroom op te nemen - kan aanzienlijke slijtage aan OLE-apparatuur veroorzaken.

   

In extreme gevallen kan het leiden tot het afbreken van de draden, waardoor hele baanvakken moeten sluiten en wachten op dure reparaties.

PanMon-units worden al gebruikt op geëlektrificeerde hoofdlijnen in Europa, Australië en Afrika. Ze worden geplaatst op bovenliggende portalen en kijken neer op de sporen om

3D- en fotografische beelden vast te leggen van elke individuele stroomafnemer op elke passerende trein.

De high-definition camera's leggen 3.000 frames per seconde vast, wat betekent dat zelfs treinen die met hun hoogste snelheid rijden, worden gefotografeerd met intervallen van 8 mm.

De lasers scannen de volledige breedte van de stroomafnemer om de symmetrie te meten, evenals de helling, gier en de toestand van de koolstofcontactstrip.

De analyse wordt rechtstreeks doorgegeven aan de onderhoudsteams van Network Rail Scotland via aangepaste dashboards die de aandacht vestigen op negatieve trends en alarm

slaan wanneer bepaalde drempels worden overschreden bij een specifiek incident.

PanMon maakt deel uit van een reeks digitale analyseproducten die worden geleverd door Ricardo en zijn partners.

Meer informatie op de website van Ricardo Rail klik hier

 

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.