26-06-2008

De komende tien weken staat de elektrische trein in het zonnetje. Van 28 juni tot 31 augustus staat Het Spoorwegmuseum in Utrecht namelijk in het teken van 100 jaar elektriciteit op het spoor. Wat is elektriciteit? En hoe zet het een gigantische trein in beweging? Bezoekers ontdekken het tijdens 'Hoogspanning in Het Spoorwegmuseum'.

Om 12.00 uur opent superheld Voltman de tentoonstelling op spectaculaire wijze. Hij wordt hier bijgestaan door zijn persoonlijk assistent, de Minivolt. Voltman leidt een route die dwars door het museum loopt en zal er, samen met de (jonge) bezoekers, voor zorgen dat alle treinen weer stroom hebben. Dit doen zij door verschillende opdrachten uit te voeren in het museum. Gedurende de route krijgt het verhaal over 100 jaar elektrische treinen ook voor de oudere bezoeker steeds meer gestalte.

 

De eerste elektrische trein van de Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (ZHESM) speelt in 'Hoogspanning' een grote rol. Deze trein kwam 100 jaar geleden voor het eerst op het spoor en was baanbrekend in die tijd. Ook is er een bijzonder internationaal bruikleen te zien. De eerste locomotief in miniatuurvorm van Werner Siemens is overgebracht van het Berlijnse techniekmuseum naar Het Spoorwegmuseum en zal de hele periode te zien zijn.

 

Het museum laat ook een unieke Unimog zien. Deze montagewagen werd gebruikt in de jaren 80 en 90 om reparaties uit te voeren aan bovenleidingen. Slechts enkele zijn in Nederland bewaard gebleven. Bezoekers die nieuwsgierig zijn naar de inhoud van een elektriciteitshuisje kunnen een kijkje nemen bij een onderstation. Hier wordt haarfijn uitgelegd wat er in zon huisje gebeurt en welke onderdelen erin te vinden zijn.

 

 

 

De foto's zijn ons toegestuurd door Marcel waarvoor namens onze bezoekers hartelijk dank

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.