Oranjewoud en NS praten over verkoop Strukton

 

MAANDAG 21 JUNI 2010

 

GOUDA (AFN) - Ingenieursbureau Oranjewoud en de Nederlandse Spoorwegen voeren onderhandelingen over verkoop van NS-dochter Strukton Groep aan Oranjewoud. Dit maakte Oranjewoud maandag nabeurs bekend. Strukton levert onder meer diensten op het gebied van spoorinfrastructuur. Ook heeft het bedrijf een bouwtak. Bij Strukton werkten vorig jaar ruim zesduizend mensen. Het bedrijf had een omzet van 1,4 miljard euro en eind vorig jaar een eigen vermogen van 168 miljoen euro.De twee partijen lieten verder weinig los over de onderhandelingen. Ze voegden er wel aan toe dat er geen garantie is dat het daadwerkelijk zal komen tot een verkoop.

Handelsvolume

Oranjewoud haalde vorig jaar een omzet van 401,2 miljoen euro en boekte een nettowinst van 13 miljoen euro. Bij het bureau werken ruim 3200 mensen. Maandag was de koers van Oranjewoud op de Amsterdamse beurs al opgelopen. Het aandeel sloot 9,3 procent hoger op 4,81 euro. Het handelsvolume bedroeg iets meer dan 11.000 stuks, flink meer dan op een gemiddelde dag.

Volgens de website de Beursduivel zijn ook de bedrijven Heymans en Ballast Nedam geïnteresseerd.

   

En wil het FNV een gesprek met Prorail over de verkoop van Strukton.

Overname Strukton geen uitgemaakte zaak

De huidige eigenaar van Strukton (NS) en het beursgenoteerde Oranjewoud hebben onlangs aangekondigd onderhandelingen te voeren over een eventuele overname. Maar FNV Bondgenoten en FNV Bouw wijzen erop dat zij het formele recht hebben om hun zienswijze kenbaar te maken aan NS. Een overname is daarom volgens de bonden nog ver weg. De bonden hebben de indruk dat er binnenskamers door NS en Oranjewoud zaken worden gedaan, zonder dat werknemersorganisaties, COR-en en werknemers daarover worden geïnformeerd.

Kritische vragen
De vakbonden hebben kritische vragen gesteld over de corporate governance van Oranjewoud. Bij NS hebben ze garanties geëist als het gaat om werkgelegenheid, arbeidsvoorwaarden en medezeggenschap. Daarnaast willen de bonden dat tien procent van de aandelen in handen komt van het personeel van Strukton. Tot op heden zijn er geen overtuigende reacties gekomen op deze aanspraken; noch van NS, noch van Oranjewoud.

Macht en mensen
Volgens Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, lijken vooral de ‘checks en balances’ bij Oranjewoud slecht geregeld. “Oranjewoud is voor het overgrote deel eigendom van Centric, dat weer volledig in handen is van de heer Sanderink. Een Raad van Commissarissen kende Oranjewoud niet in 2009. Maar, zelfs als die er zou zijn, dan is het nog de vraag of die tegenwicht kan bieden tegen een aandeelhouder die vrijwel alle macht in handen heeft. Eerder heeft Sanderink gezegd dat een Raad van Commissarissen niet van deze tijd meer is.”

Voorzitter John Kerstens van FNV Bouw wijst op de positie van het personeel van Strukton. “Medewerkers moesten in de krant lezen dat hun bedrijf wordt verkocht. Als je hart hebt voor je mensen dan informeer je hen tijdig en volledig over ontwikkelingen binnen en buiten je bedrijf. De Strukton-personeelsleden staan nu gewoon te koop alsof ze de eerste de beste aanbieding zijn. Wie het hoogste biedt, mag ze hebben. Zo ga je niet met mensen om. Strukton-medewerkers verdienen beter.”

 

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.