Terwijl Strukton heel druk is met het herstellen van de railinfra in Barendrecht verschijnt het volgende nieuws

Strukton Rail staat forse saneringsronde te wachten

 
26-09-2009 07:35

UTRECHT - Bij Strukton Rail staat een groot aantal arbeidsplaatsen op de tocht. Bronnen rondom het bedrijf gaan uit van een inkrimping met driehonderd banen. De onderneming wil dat getal niet bevestigen.


 
De NS-dochter kampt met lage inschrijfprijzen en een moeilijke marktsituatie, laat Annemarie Hoogendoorn van Strukton weten. "We zijn inderdaad bezig met een onderzoek om de railorganisatie aan te passen. De uitkomst is nog niet bekend en alle opties liggen nog open. Waarschijnlijk is wel een aanpassing nodig en daarbij kijken we zowel naar arbeidsplekken als efficiencyslagen." Strukton Rail telt 3200 arbeidsplaatsen. Bij een inkrimping zou het gaan om 80 tot 100 gedwongen ontslagen. De rest vloeit af via natuurlijk verloop. Bij de reorganisatie wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om te centraliseren. Op dit moment beschikt Strukton Rail over 19 vestigingen, waaronder vier regiokantoren.

Druk

In het jaarverslag over 2008 repte Strukton nog slechts over "een sterke druk op de bezettingsgraad" en "lage marges". Ingrijpende maatregelen zoals ontslagen werden toen niet voorzien. Zes maanden later lijkt alles anders en studeert de onderneming op een brede reorganisatie. Vakbond FNV is officieel nog nergens van op de hoogte. Bestuurder Egon Groen hoopt dat het bij een onderzoek blijft en dat gedwongen ontslagen voorkomen kunnen worden. "We kunnen niet anders dan afwachten", zegt hij. Vrijwel alle spooraannemers hebben het moeilijk. Het aantal opdrachten is teruggelopen en de concurrentie toegenomen. ProRail erkende onder druk van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) twee extra bouwers voor spooronderhoud en besteedt de opdrachten sinds ruim een jaar via prestatiecontracten aan. Bij concurrent VolkerRail heeft al een saneringsgolf plaatsgehad en bij nieuwkomer Spitzke zijn 17 van de 85 arbeidsplaatsen verdwenen.

Kaalslag

ProRail hoopt een kaalslag onder spooraannemers te voorkomen. Een gat in de capaciteit bij de opdrachtnemers laat zich niet makkelijk opvullen door het ingewikkelde erkenningsysteem en vergaande specialisatie van zowel mensen als materieel. De opdrachtgever verwacht vanaf 2011 een bulk aan opdrachten. Vanaf die datum wil de NS spoorboekloos rijden invoeren wat flink wat werk met zich meebrengt. De poging van de opdrachtgever om te helpen met 140 miljoen euro aan extra onderhoudsopdrachten, pakt tot nog toe maar matig uit voor de spooraannemers. Van de versnelde projecten brengt maar een derde lucht voor de onderhoudsaannemers. Ruim 100 miljoen euro is bestemd voor de renovatie van de stationshal van Amsterdam CS en diverse perronaanpassingen en komt terecht bij b&u-bouwers.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.