De richtconstructie    (bochtaftrek)

Deze constructie is een hulpconstructie om op elke gewenste plaats de rijdraad en draagkabel in de juiste verschuiving te krijgen zodat elk wissel op welke plek dan ook berijdbaar is.

Namelijk om de juiste verschuiving te krijgen zijn we afhankelijk van de juiste plaats van de draagconstructie. En de afstand van 2 portalen ligt ook vast op +/- 60 á 70 meter in het B1 systeem.

In het ontwerp van de spoor lay-out en de bovenleiding wordt er uiteraard zoveel mogelijk rekening gehouden met de plaats van de wissels tov de plaats van de draagconstructie.

Toch ontkomen we er niet aan dat op sommige plaatsen een enkele paal geplaatst wordt met als enige reden om de draad boven het wissel rijdbaar te krijgen.

Een andere toepassing van richtdraden is in scherpe bogen om hier de draad in de juiste verschuiving te krijgen is het soms nodig om tussen de bestaande draagconstructie een extra mogelijkheid te creëren om de rijdraad in de juiste verschuiving te krijgen.

Jarenlang was deze constructie bekend als bochtaftrek, sinds enige jaren moeten we hem richtconstructie noemen, vandaar de dubbele term boven dit artikel.

Met het uitbrengen van de nieuwe regelgeving, zijn ook de regels voor de richtconstructies aangepast. U vindt deze ontwerpvoorschriften in de OVS 24.6.3

Van de belangrijkste regels hier een paar voorbeelden.

 Er zijn nog maar vier types richtconstructies. (u vindt ze hieronder)

                                          

 Richtconstructie met staafisolator en pijp        Richtconstructie met 1 of 2 netten en één richtdraad     Richtconstructie met 1 of 2 netten. Rijdraad en draagkabel worden apart gericht           Richtconstructie bij wissel

 

De constructie mag geen andere bovenleiding groepen kruisen. Uitzonderingen met toestemming van installatie verantwoordelijke.

Maximaal 2 geëlektrificeerde sporen per richtconstructie.

De versterkingsleiding mag niet meegenomen worden in de richtconstructie.

Alle zijwaartse moeten de trek dezelfde kant op hebben.

De richtdraad dient minimaal bevestigd te worden op rijdraadhoogte + 0,2 m en
maximaal op rijdraadhoogte + 0,4m.

 
Indien draagkabel en rijdraad apart gericht worden, onderste richtdraad op rij-
draadhoogte + 0,2 meter en bovenste draad op draagkabelhoogte monteren

Kunststof (composiet) isolatoren toepassen . Porseleinen isolatoren alleen toepassen na goedkeuring installatie verantwoordelijke.

In de richtconstructie komt geen neutrale stukken voor.

In totaal zijn er 19 regels en deze gelden al sinds 1 april 2003

Deze regels gelden uiteraard voor nieuwbouw in de lande komen we nog veel richtdraden tegen die niet aan bovenstaande regels voldoen.

om terug te keren naar onderdeel van de maand klik hier

om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.