De overspanningsafleider.

 Ook de bovenleiding moet vanwege de afstanden spanning aarde worden beveiligd tegen blikseminslagen.

We houden voor bovenleiding aan dat bij een spanning - aarde afstand van minder dan 480 mm er overspanningsafleiders moeten worden toegepast.

Dit is dan ook de oorzaak dat we ze in het B4 systeem bijna niet tegen komen B4 is immers voorbereid voor 25 kV dus alle isolatoren zijn groter dan 480 mm en is volgens de richtlijnen geen beveiliging nodig.

Dus vooral de conventionele bvl systemen B1 - B3 moeten beveiligd worden.

 

 

In het verleden gebruikte we alleen overspanningafleiders in de bovenleiding deze waren van het merk "soule" vandaar dat er nog altijd gesproken wordt over soule's.

De soule's werden koud op het ijzerwerk gemonteerd en het juk vormde dus eigenlijk de verbinding naar aarde. Dit gaf veel problemen met de doorslagveiligheden van de paalspoorstaaf verbindingen zodat overgegaan is met het ge´soleerd opstellen van de soule's. De verbinding naar de aardelektrode van  < 10 ohm wordt nu gerealiseerd dmv. een kabel van 50 mm2.

                                     

Soule's in de bvl vinden we in elke gesloten spaninrichting dwz. ongeveer elke 1800 meter. Bij openspaninrichtingen plaatsen we er 2 als de openspaninrichting normaal een open koppelschakelaar heeft, bij een gesloten koppelschakelaar over de openspaninrichting vinden we 1 soule. En bij emplacementen plaatsen we ze aan het begin en het eind van het emplacement.

 

Sinds enige tijd wordt de soule niet meer gemaakt en zijn we overgestapt op het merk " bowthorpe ". Deze hebben voor in de bovenleiding dezelfde specificaties als de oude soule.

 

 

Toen we in de onder en schakelstations over gingen van open naar gesloten gelijkstroom verdeelinrichtingen bleek dat het nodig was om de onder en schakelstations ook te beschermen tegen overspanning.

   

We doen dit door bij alle voedende schakelaars ook een bowthorpe te plaatsen met een doorslagspanning van 2100 volt, dwz. dat als de spanning op de eindsluiting hoger wordt dan 2100 volt de overspanningsafleider gaat geleiden en de overspanning via 6 kabels van 50 mm2 afgevoerd word naar een aardelektrode van < 1 ohm.

Bij het monteren van bowthorpe's is het dus van groot belang om te kijken of je wel de juiste hebt.

Deze beveiliging is effectief gebleken sindsdien zijn er geen problemen meer geweest..

 

   

Om terug te keren naar onderdeel vd maand klik hier

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.