Kapotte bovenleiding

21 januari 2016 Den Bosch:

De bovenleiding ging vanochtend kapot op het moment dat een trein uit Tilburg het station binnenreed. Wanneer de bovenleiding kapot gaat, valt direct de spanning weg en is er geen treinverkeer meer mogelijk. Om te controleren of de bovenleiding ook op andere plaatsen is beschadigd, vindt er een uitgebreide inspectie plaats. Daarbij is inmiddels op meerdere plaatsen tussen Tilburg en Den Bosch schade geconstateerd aan de bovenleiding. Alles wijst er nu op dat de schade is ontstaan door een defect aan de stroomafnemer van de trein. Dit zal nader onderzocht worden.

Herstel
Medewerkers van de aannemer zijn volop bezig met herstelwerkzaamheden. Het repareren van de bovenleiding is specialistisch werk dat arbeidsintensief is. Samen met de aannemer doen we ons uiterste best de bovenleiding zo snel mogelijk weer te repareren  ( foto's prorail)

 

    

update

Tekst en foto's Prorail

 

 

 

Den Bosch 22 januari:

De bovenleiding tussen Tilburg en Den Bosch is weer volledig hersteld en dat betekent dat het treinverkeer tussen Tilburg en Den Bosch weer is opgestart. Reizigers hebben helaas veel hinder ondervonden van de herstelwerkzaamheden nadat gisterochtend over een lengte van 14 kilometer op meerdere plekken de bovenleiding kapot was getrokken. De oorzaak is vermoedelijk een defecte stroomafnemer geweest, maar dit wordt nog nader onderzocht.
Gisterochtend rond 06:00 uur ging de bovenleiding op station Den Bosch kapot bij binnenkomst van een trein uit Tilburg. Omdat direct het vermoeden bestond dat de oorzaak een defecte stroomafnemer zou kunnen zijn, werd besloten het volledige baanvak tussen Tilburg en Den Bosch te inspecteren. Al snel bleek dat de bovenleiding op meerdere plaatsen flink was beschadigd en er geen treinverkeer meer mogelijk was.

Moeilijk inschatten

Op grond van een eerste inspectie werd er samen met aannemer BAM Rail een voorlopige inschatting gemaakt van de tijd die we nodig zouden hebben om de bovenleiding te repareren. Maar tijdens het herstel bleek de schade keer op keer omvangrijker dan op het eerste gezicht was waargenomen. Honderden meters bovenleiding moesten worden vervangen. Maar ook delen van de stalen masten waaraan de bovenleiding hangt, bleken te zijn krom getrokken en moesten worden vernieuwd. Zelfs vanochtend werden bij nadere inspectie nog nieuwe beschadigingen ontdekt die we moesten herstellen.

Keihard doorwerken

Werken aan de bovenleiding is zeer specialistisch en arbeidsintensief werk waarbij bovendien strenge veiligheidsregels gelden. Samen met aannemer BAM Rail zijn er ruim 100 man ingezet om de schade te herstellen waarbij er ook vannacht volop is doorgewerkt. We betreuren de hinder die reizigers van de kapotte bovenleiding hebben ondervonden.

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

Om terug te keren naar overzicht storingen klik hier