Een storing bij onze zuider buren

Een luchtballon is begin september gecrasht op de bovenleiding van de spoorlijn Antwerpen-Gent. De piloot verloor de controle door een plotse windstoot. Alle elf passagiers konden ongedeerd de mand verlaten maar Infrabel moest wel het treinverkeer stil leggen. "Ik heb al meer dan 2.000 vluchten gemaakt en nooit is er iets gebeurd. Gelukkig is iedereen ongedeerd gebleven", reageert de piloot.

De brandweer werd ter plaatse geroepen om de ballon met een hoogtewerker te verwijderen.
De warmeluchtballon was  opgestegen in Lochristi en zou een vlucht van ongeveer een uur maken. Ter hoogte van de Schrijbergstraat, op de grens tussen Lokeren, Sinaai en Waasmunster, liep het echter fout. "We gingen normaal gezien landen op een weiland vlakbij de spoorlijn", doet de piloot het relaas. "De crew was ons in de wagen al gevolgd en stond klaar. Plots was er echter een hevige windstoot die ons naar het spoor dreef. Ik heb nog alles in het werk gesteld om de mand veilig aan de grond te zetten maar ik kon niet vermijden dat de ballon bleef hangen achter een paal van de bovenleiding. De mand zelf kwam netjes naast de spoorlijn terecht."

De ballon had een gezelschap van elf passagiers aan boord. "Iedereen is echter heel rustig gebleven. Er is nooit enige paniek geweest. Iedereen was ook in staat om zelf uit te stappen." De ballon liep door de crash wel enige averij op. "Maar dat is het minste van mijn zorgen. Het belangrijkste is dat alle passagiers veilig geland zijn. Ik heb al 2000 vluchten gemaakt maar zoiets heb ik nooit eerder meegemaakt, gelukkig maar."De brandweer van Sint-Niklaas was snel ter plaatse na de eerste melding. "Maar we konden zelf ook niet ingrijpen vooraleer de spanning van de bovenleiding was gehaald", zegt officier Marc Verhulst. "We hebben de brandweer van de post Waasmunster in bijstand gevraagd en ook de hoogtewerker van de post Stekene." Eenmaal de spanning was weggenomen en de leiding geaard, konden arbeiders van Infrabel de ballon snel verwijderen. Volgens de hulpdiensten heeft het gezelschap wel veel geluk gehad. Als de ballon op de bovenleiding zelf was terecht gekomen, had het erger kunnen aflopen.

Door het ongeval was er meer dan twee uur lang geen treinverkeer meer op de drukke spoorlijn Gent-Antwerpen. "We hebben een melding binnen gekregen rond half acht dat er een ballon in buurt van de spoorlijn Antwerpen-Gent was neergekomen ter hoogte van Lokeren", bevestigt Leslie Buyle, woordvoerster van Infrabel. "De ballon stond naast het spoor maar de touwen hingen wel vast aan de paal van de bovenleiding. We hebben aanvankelijk bekeken of het mogelijk was toch treinverkeer toe te laten maar op vraag van de brandweer is de bovenleiding buiten werking gesteld om de ballon veilig te kunnen verwijderen. Het gevolg was wel dat er geen treinverkeer meer mogelijk was tussen Lokeren en Sint-Niklaas. Onze collega's van de NMBS hebben dan vervangende pendelbussen ingezet voor de gestrande passagier. Er is op het traject enkel een goederentrein tot stilstand gekomen. Passagierstreinen waren er gelukkig niet in de buurt op het moment van het ongeluk."

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.

Om terug te keren naar overzicht storingen klik hier