Beïnvloeding 50 Hz spoorstroomlopen door HS-lijnen en 75 Hz voeding

 

Begin jaren ‘70 zag een treindienstleider van de CVL post Eindhoven na het passeren van een trein op het baanvak Best - Eindhoven Beukenlaan, op het tableau een blijvend knipperend spoor bezet lampje van een spoorsectie.

 

Bij onderzoek naar de oorzaak van de storing door de Onderhoudspost Seinwezen Eindhoven, bleek dat het spoorrelais van de spoorsectie afviel en weer opkwam: het bleef zweven. Bij schouw van het spoor werd een spoorstaafbreuk gevonden. Bij een spoorstaafbreuk wordt het circuit van de spoorstroomloop onderbroken en moet een spoorrelais afvallen. Maar dat bleek hier niet het geval.

 

Al snel bleek dat een hoogspanningslijn die daar op korte afstand parallel aan het spoor loopt, de veroorzaker was. Vanuit deze hoogspanningslijn werd stroom geïnduceerd in het onderbroken circuit van de spoorstroomloop van de spoorsectie. Met als gevolg dat het spoorrelais niet afviel. Na herstel van de spoorstaafbreuk verdween het verschijnsel.

 

In opdracht van Es 3 Seinwezen Onderzoek werd door de Centrale Meetgroep Es4 nog een meting uitgevoerd aan een sectie op het baanvak Eindhoven - Helmond, op een plaats waar een hoogspanningslijn naar de Budelco in Budel het baanvak kruist. Het circuit van de spoorstroomloop kon worden onderbroken. De belasting van de hoogspanningslijn werd geregeld door het afbouwen en het weer opbouwen van het smeltproces in de smeltovens bij Budelco. Er bleek een aantoonbaar verband tussen de belasting van de hoogspanningslijn en de in de spoorcircuit geïnduceerde stroom. Bij een asymmetrische belasting van de hoogspanningslijn was de beïnvloeding het sterkst.

 

De conclusie was: 50 Hz spoorstroomlopen kunnen worden beïnvloed door inductie vanuit hoogspanningslijnen die op korte afstand parallel lopen aan het spoor of het baanvak kruisen.

 

Een inventarisatie werd gemaakt van de risico baanvakken / baanvakgedeelten. Vooruitlopend op de eventuele invoering van ATB werden die risico baanvakken/ baanvakgedeelten omgebouwd van een 50 Hz naar een 75 Hz voeding. Dat gebeurde afhankelijk van de situatie door het installeren van de gebruikelijk toegepaste 75 Hz baanvakvoeding. Een van de integraal omgebouwde baanvakken was Zutphen – Hengelo; een parallelloop over een grote afstand.

 

Op baanvakken met een lokale 50 Hz voeding, zijn op risicopunten kleine roterende 50/ 75 Hz omvormers geplaatst in voedingskasten. Betrouwbare statische 50/ 75 Hz omvormers waren nog niet in beeld.

 

Het ombouwprogramma vond plaats medio jaren ’70.

 

 

Inzending  Teus

terug naar uit de oude doos klik hier

om terug te keren naar onze startpagina  klik hier.