Onderstaand artikel is te lezen op de site van het FNV, maar omdat we weten dat u daar niet alle dagen komt, plaatsen we het hier ook.

 

 

Sprookjes RIS-bedrijven doen hun dansje weer

 

Aanbesteding PGO Rijn Gouwe. Op het grijsgedraaide marktwerkingsdeuntje van ProRail doen alle RIS-bedrijven hun  dansje weer. Welk prinsesje zal ProRail deze keer op het bal vragen? En wie moet er bij stiefmoeder thuisblijven om bonen te sorteren? U begrijpt: het is weer zover: er is een PGO-contract te winnen. Ditmaal gaat het om Rijn-Gouwe. Tot op heden in handen van BAM Rail en Volker rail.

Op 4 oktober as. moeten de aanbiedingen binnen zijn bij ProRail en vindt er een selectie plaats. De geruchten doen de ronde dat er dit keer weer flink gestunt wordt met de prijzen. Terwijl het prijsnivo al dramatisch gedaald is, waardoor er inmiddels honderden arbeidsplaatsen zijn komen te vervallen weten sommigen naar het schijnt niks beters te bedenken dat een ordinaire prijsstunt.

Wat FNV Bondgenoten betreft, stoppen we zo snel mogelijk met al deze flauwekul. Goed spooronderhoud krijg je namelijk niet op een koopje. Daar staat gewoon een eerlijke prijs voor. En als ProRail nu kiest voor de goedkoopste aanbieding, weten ze één ding zeker: de kosten zijn ze later alsnog kwijt. Want natuurlijk gokken prijsvechtertjes  op meerwerk waarvoor ProRail dan de hoofdprijs mag betalen. Het is allemaal volstrekt voorspelbaar.

FNV Bondgenoten maakt zich zorgen voor de gevolgen voor de kwaliteit van het spooronderhoud. Aanrijdtijden zullen afnemen als het personeelsbestand verder ingekrompen wordt. Alleen het hoognodige wordt gedaan om net boven of liefst op de bodemwaardes te zitten. Uiteindelijk heeft dat consequenties, maar aanbieders en monopolist ProRail zullen het allemaal in schrille tonen ontkennen.

FNV Bondgenoten zegt: kappen met de moordende prijsconcurrentie. Concurreer liever op kwaliteit. Draai jezelf geen rad voor ogen. Niet voor niets voeren Deutsche Bahn en SNCF de druk op de Europese Commissie op om af te zien van een splitsing tussen vervoer en beheer. Daar snapt men dat het één met het ander samenhangt. In Nederland geloven ze in sprookjes.

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier       

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.