Rotterdam 16 december:

Al drie dagen problemen met de tramstellen van randstadrail.

Voor de derde dag op rij zijn er problemen rond de RandstadRail van de RET. De afgelopen twee dagen waren er door de vrieskou problemen met de bovenleiding. Vandaag Randstadrail deels steil door een wisselstoring.

Door de problemen rijdt Randstadrail woensdagmorgen niet tussen Den Haag Forepark en Nootdorp. RET zet vervangende bussen in. Omdat de afgelopen dagen er ook problemen waren, had RET deze bussen al achter de hand gehouden.

Maandag en dinsdag kon de metro tussen Rotterdam en de Hofstad niet rijden door bevroren bovenleidingen. Het is nog onduidelijk of de wisselstoring ook iets met de kou van doen heeft. Dit wordt nu door de RET onderzocht. Hoe laat de Randstadrail weer gaat rijden is nog onduidelijk.

 

 

Software veroorzaakt storing RandstadRail

 

De storing bij de RandstadRail, waardoor reizigers van maandag 14 tot woensdagochtend 16 december de sneltram niet konden gebruiken, kwam door verkeerd afgestelde software. Door ijsvorming werd de verbinding tussen de bovenleiding en de treintoestellen verbroken. De software bepaalde dat dit te vaak of te lang gebeurde en zorgde dat de treinen niet meer verder reden.

'De software was te gevoelig afgesteld', vertelt woordvoerder Frouke Albers van het Rotterdams openbaarvervoersbedrijf RET. 'De acceptatiegrens van de spanningswisseling was te laag.' Inmiddels heeft het vervoersbedrijf samen met leverancier Bombardier de software aangepast. De vervoerder denkt dat het probleem zich in de toekomst niet meer voordoet.

Volgens Albers kon deze storing niet worden voorkomen door de software te testen. 'Omdat de trein nu rijdt in verschillende weersomstandigheden, komen we het probleem tegen. Zo komen we erachter dat we de software moeten bijstellen.'

Lightrail

De RandstadRail is een lightrail-verbinding (met heavy rail bovenleiding) tussen Rotterdam en Den Haag en Zoetermeer en Den Haag. Reizigers ondervonden drie dagen last als ze van de sneltram wilden gebruiken. 'Vooral in de spits is het vervelend als de voertuigen niet rijden', zegt Albers.

Er wordt gereden met twee typen voertuigen, namelijk tramvoertuigen tussen Den Haag en Zoetermeer en metrovoertuigen tussen Den Haag en Rotterdam.