Baanwerkers bijna dood door slechte instructies

(Novum) - 2 sept 2009.    Een stel baanwerkers is vorig jaar eind augustus en eind september bij Zaandam bijna om het leven gekomen door onder meer onduidelijke instructies van de verantwoordelijke veiligheidsfunctionarissen. Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) woensdag na onderzoek.

Vijf baanwerkers werden 29 augustus vorig jaar bijna aangereden door een reizigerstrein tijdens werkzaamheden bij station Zaandam-Kogerveld. Ze konden net op tijd wegspringen.

Een spoorwerker ontsnapte vervolgens op 30 september aan de dood toen een stoptrein bij station Zaandam zijn ladderwagen aanreed. De medewerker wist net op tijd weg te komen. (link naar dit nieuws)

In beide gevallen was volgens de inspectie sprake van onduidelijke instructies van de veiligheidsfunctionarissen, waardoor de baanwerkers aan het werk waren op plaatsen op het spoor die niet buiten dienst gesteld waren.

Ook was het werk in beide gevallen onvoldoende voorbereid en hielden de veiligheidsfunctionarissen onvoldoende toezicht op de werkploeg. Verder werden veiligheidstaken neergelegd bij onbevoegde personen.

De betrokken partijen krijgen vier weken van de inspectie om te reageren op de knelpunten en volgt de manier waarop en wanneer deze worden aangepakt. Voor overtredingen kan onder meer een dwangsom worden opgelegd.

Ook ProRail heeft als opdrachtgever een onderzoek ingesteld naar vooral het ongeval bij Zaandam Kogerveld. Ook is een onderzoek begonnen naar meerdere voorvallen bij werkzaamheden waarbij baanwerkers of machines (bijna) worden aangereden. In de rapportage hierover zijn aanbevelingen geformuleerd.

klik hier voor het volledige rapport van de aanrijding van de ladderwagen

Klik hier voor het volledige rapport van de baanwerkers

 

Om terug te keren naar de nieuwsoverzicht pagina klik hier

Om terug te keren naar ons startmenu  klik hier.